Godartet prostataforstørrelse

Hvorfor bliver prostatakirtlen forstørret?

Forstørrelsen af prostataen er en naturlig del af mandens aldring og plejer at begynde i 40-50 års alderen. Eventuelle gener plejer at kunne mærkes i 60-års alderen. Årsagerne til prostataforstørrelsen er i dag ikke helt klarlagte. Dog ved man, at der er en sammenhæng mellem det mandlige kønshormon testosteron og arvelige faktorer.

Hvad er godartet prostataforstørrelse (BPH)?

Hver anden mand over 50 år og op til 80 % af mænd over 80 år rammes af godartet prostataforstørrelse, også kaldet Benign Prostata Hyperplasi – BPH.

Godartet prostataforstørrelse skyldes, at cellerne i prostataen øges i antal. Det har intet med prostatacancer at gøre. Når prostatakirtlen bliver større, kan den klemme rundt om urinrøret og/eller slynger sig ind i urinblæren, hvilket gør, at der bliver trangt i urinrørspassagen og at det dermed bliver sværere at tisse og at tømme blæren helt. Andre typiske symptomer er, at det er svært at komme i gang, at man har efterdryp, eller at man har en fornemmelse af ikke at tømme urinblæren ordentligt.

Der er ingen risiko for, at BPH udvikler sig til prostatacancer. De typiske symptomer er “oppe om nætterne – leder efter toilet om dagen”, dvs. nattesøvnen bliver forstyrret af flere toiletbesøg. Hyppig tissetrang gør, at man skal vide, hvor toiletterne befinder sig, da man kan få travlt, og livskvaliteten påvirkes negativt. Det kan også påvirke din livspartner negativt.

Generne behøver ikke at skyldes BPH

Prostatitis

Hos yngre mænd er det mere almindeligt at få problemer på grund af inflammation i prostatakirtlen, prostatitis.

Andre årsager

  • Svagelig eller stiv urinblære – Med stigende alder forringes kontrollen af blæren
  • Neurologiske sygdomme eller skader, f.eks. hjerneblødning
  • Ardannelse i blærehalsen
  • Sten i urinblæren
  • Forskellige former for cancer (prostatacancer, blærecancer)
  • Lægemiddel

Vent ikke – kontakt din læge for at drøfte dine gener.