CoreTherm varmebehandling

Inden behandling – CoreTherm® varmebehandling

Denne information beskriver hvad du kan forvente før, under og efter en CoreTherm-behandling. Hver person med symptomgivende prostataforstørrelse er unik. Behandlingen skal derfor tilpasses og skræddersys til hver person. Det der beskrives heri bygger på typiske situation fra flere kliniske studier.

Det kan du gøre derhjemme FØR behandlingen

Inden behandlingsdagen

  • Få styr på, om du skal tage din normale medicin i forbindelse med behandlingen.
  • Din læge vil afgøre, hvilke lægemidler du behøver at tage før og efter behandlingen. Hvis du får en recept på medicin, skal du sørge for at hente det på apoteket inden behandlingsdagen og tage det ifølge anvisningerne.

Behandlingsdagen

  • Spis et let måltid inden du tager på hospitalet.
  • Du bør have været på toilettet og haft afføring inden du tager på hospitalet.
  • Bær bekvemt og løstsiddende tøj. Det føles bedre, da du vil skulle bære et kateter, når du forlader ambulatoriet.

CoreTherm varmebehandling

Behandlingen sker på en almindelig behandlingsbriks i urologisk ambulatorium. Sørg for, at du ligger bekvemt. Underlivet vaskes med bakteriedræbende sæbe. Urinrøret fyldes med lokalbedøvende gel og en blød penisklemme trykker mod urinrøret i fem minutter for at holde gelen på plads. På denne måde vil du føle mindre ubehag, når urinvejs- eller behandlingskateter derefter indføres. Urinblæren tømmes helt ved hjælp af et kateter inden varmebehandlingen. Sædvanligvis gives også en lokalbedøvende injektion i selve prostatakirtlen gennem tapningskatetret. Efter yderligere bedøvelsesgel i urinrøret indføres behandlingskatetret normalt uden nævneværdigt ubehag for patienten. Et sikkerheds- og kontroltermometer til temperaturovervågning føres ind i endetarmen. Et bånd, som også måler temperaturen, fastgøres forsigtigt rundt om penisroden. Disse anordninger hjælper personalet med at foretage behandlingen sikkert.

“Hvis du ikke tåler “tandlægebedøvelse” er det vigtigt, at du informerer personalet om dette”.

Hvad kan du forvente dig EFTER behandlingen

Du kan som regel tage hjem umiddelbart efter behandlingen. Planlæg så, at du kan blive hjemme fra arbejdet og tage den med ro i nogle dage. Undgå tunge løft og alt for intensiv fysisk aktivitet. Det tager nogle dage for urinrøret at vænne sig til urinvejskatetret. En vis irritation og svie er normalt, men forsvinder normalt efter nogle dage. Behandlingen af prostataen giver en midlertidig vævsskade og prostataen hæver og behøver tid til at hele. Hævelsen kan give symptomer som vandladningstrang, og det kan føles lidt ubehageligt, særligt i det første døgn efter behandlingen.

Din læge kan ordinere flere lægemidler til dig, som mindsker dit ubehag efter behandlingen. For eksempel antibiotika, inflammationshæmmende midler og medicin, som dæmper vandladningstrangen. Efter behandlingen kan det forekomme, at du ofte føler trang til at tisse. Dette er helt normalt og følelsen vil gradvist forsvinde. Vær omhyggelig med din underlivshygiejne efter behandlingen. Drik gerne meget, da store urinmængder og en kraftig urinstrøm gennem katetret mindsker antallet af bakterier, som kan forårsage infektion. Der kan være synligt blod i urinen i de første dage efter behandlingen. Dette er helt normalt, ufarligt og går over med tiden. De fleste mænd oplever en væsentlig forbedring inden for en til tre måneder.

Opfølgende besøg

Det er nødvendigt at besøge et ambulatorium eller et lægehus for at få katetret fjernet. Hvor lang tid, du skal have katetret siddende efter behandlingen afgør lægen blandt andet ud fra, om du har haft kateter tidligere, og hvor stor den behandlede prostatakirtel er. Som regel mærker man ikke nogen umiddelbar forbedring, når katetret fjernes.

Den store forbedring kommer gradvist i løbet af ugerne og månederne som følger efter. De fleste mænd oplever en væsentlig forbedring inden for en til tre måneder. Oftest kan man mærke forbedringen uge for uge i de første tre måneder, så forbered dig på at kunne se frem til en gradvis bedre livskvalitet.