OSS

Hvad er BPH?

BPH (benign prostata hyperplasi), eller godartet prostataforstørrelse, er en vækst af celler, som gør, at prostataen vokser, så den trykker på urinrøret, hvilket bla. giver gener ved vandladning og hyppig tissetrang. Det har intet med prostatacancer at gøre.

Hvor almindelig er BPH?

Det er meget almindeligt, at hver anden mand over 50 år har gener af BPH.

Hvem kan jeg henvende mig til for at få behandling?

Hvis du har mistanke om, at du lider af BPH, skal du henvende dig til din læge eller urolog. Det er vigtigt at få den rette diagnose. Når du har diagnosen BPH, skal du sammen med lægen/urologen gennemdrøfte fordele og ulemper ved forskellige behandlingsmetoder.

Hvornår skal jeg kontakte en læge?

Det er på tide at kontakte lægen, når du føler, at dine problemer er så store, at de forringer din livskvalitet, som f.eks. afbrudt nattesøvn, eller hvis dine problemer pludselig bliver værre.

Hvilke komplikationer kan blive en følge af behandlingen?

Alle virksomme behandlinger for BPH er forbundet med visse risici, selvom risiciene er små. Din urolog kan fortælle mere om de risici, som denne og andre behandlingsalternativer medfører.

Påvirkes mit sexliv? Risikerer jeg at blive impotent?

Der er en lille risiko for impotens ved al behandling af det mandlige kønsorgan. Risikoen ved BPH-behandling er dog lille. Videnskabelige studier har ikke påvist nogen øget risiko for impotens i forbindelse med netop CoreTherm-varmebehandling.

Kan behandlingen forårsage, at jeg får problemer med fertiliteten?

Ja, efter både kirurgiske indgreb og varmebehandling er der risiko for, at spermierne efter behandlingen tømmes ud i urinblæren i stedet for gennem penis. Det kaldes en “tør udløsning”. De fleste oplever dog ikke, at det påvirker fornemmelsen nævneværdigt. Sterilitet kan blive en følgevirkning også af andre BPH-behandlinger, såsom behandling med lægemidler. Hvis du vil bibeholde din fertilitet, er det derfor vigtigt, at du drøfter dette med din læge.